PEtec – nowa technologia firmy WÜSTHOF

PEtec to nowa technologia firmy WÜSTHOF zapewniająca wyjątkową ostrość! Za cel postawiliśmy sobie ulepszyć coś, co już i tak jest dobre. I tak nasi inżynierowie opracowali nową technikę ostrzenia, dzięki której nasze noże są jeszcze ostrzejsze niż przedtem i zachowują ostrość przez dłuższy czas.

Technologia

  • Ostrza są mierzone zanim zostaną laserowo naostrzone.
  • Program komputerowy oblicza odpowiedni kąt ostrzenia każdej głowni.
  • Roboty precyzyjne ostrzą głownie na osełce.
  • Przy pomocy specjalnego dysku noże są wygładzane.

Zdjęcie przedstawia porównanie: po lewej stronie widać rezultat uzyskiwany za pomocą technologii PEtec, zaś po prawej stronie rezultat uzyskiwany przy tradycyjnej metodzie ostrzenia. 

Krawędź tnąca noża wyprodukowanego z użyciem technologii PEtec jest niezmiernie cienka. Dzięki temu jest ona niezwykle ostra. 

Korzyści

  • Wyjątkowo wysoka jakość cięcia początkowego.
  • Niezwykła trwałość ostrza / długa żywotność głowni.
  • Optymalna krawędź tnąca na całej długości głowni.
  • Wyjątkowa, niezmiennie wysoka i powtarzalna jakość.

Ocena

Przetestowaliśmy naszą nową technologię w laboratorium badawczym, aby użytkownicy naszych produktów mogli zaufać w stu procentach niezależności oceny. 

FGW (Forschungsgemeinschaft Werkzeuge und Werkstoffe, Niemieckie Towarzystwo Badań Naukowych ds. narzędzi i materiałów, zlokalizowane w Remscheid) przetestowało skuteczność cięcia naszych noży wykonanych przy użyciu tej technologii. 

Rezultaty

Jakość kutych noży firmy WÜSTHOF wyprodukowanych przy zastosowaniu technologii PEtec jest znacznie wyższa niż noży wyprodukowanych przy zastosowaniu standardowej metody ostrzenia. 

  • Badania przeprowadzone zgodnie z normą DIN EN ISO 8442‐5.
  • Noże firmy WÜSTHOF mają znacznie wyższy współczynnik ICP – czyli po angielsku Initial Cutting Performance, co oznacza jakość cięcia początkowego.
  • Niezwykła trwałość ostrza noży firmy WÜSTHOF (TCC = Total Card Cut – Pomiar jakości cięcia wszystkich kart oparty na 60 ruchach noża).