Krojenie nożem szefa kuchni

Nóż szefa jest najbardziej niezbędnym narzędziem podczas przygotowywania wszelkiego typu potraw. 

Da sobie radę z różnorodnymi zadaniami kuchennymi. 

Aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty używając noża szefa, należy wybrać odpowiedni rozmiar. Oferujemy szeroki wybór długości głowni od 12 do 36 cm. Profesjonalni kucharze preferują noże o długości głowni od 20 cm i więcej. Do gotowania w domu, najczęściej wybierane są noże o długości głowni od 16 do 20 cm. 

Zalecamy wypróbować różne długości w specjalistycznym sklepie, aby wybrać najbardziej odpowiedni rozmiar. 

Jak trzymać nóż:

Z nożem szefa należy obchodzić się ostrożnie. Wielu szefów kuchni trzyma nóż w następujący sposób:

Umieść wokół rękojeści trzy dolne palce dłoni, którymi zazwyczaj trzymasz nóż, kładąc palec środkowy na nasadzie.

Kciuk i palec wskazujący powinny chwycić głownię z lewej i prawej strony. 

Jest to bezpieczny sposób trzymania noża, gwarantujący dokładność podczas krojenia. 

Jak należy kroić? – użycie chwytu typu „claw grip” i siekanie

Trzymaj nóż szefa zgodnie z powyższym opisem.

Przytrzymuj produkt, który zamierzasz pokroić drugą ręką. Czubki palców powinny być skierowane do wnętrza dłoni.

Dzięki temu unikniesz zranienia palców!

Przyłóż nóż blisko palców, tak aby głownia lekko ich dotykała podczas krojenia.

Poruszaj nożem w linii prostej w górę i w dół wzdłuż palców, cały czas trzymając czubek noża na desce do krojenia. 

Nóż powinien wykonywać ruch wahadłowy.

W tym samym momencie przesuwaj kciukiem produkty w kierunku głowni.

Technika ta może się z początku wydawać trudna, lecz idealnie sprawdza się w praktyce.

Na początku wahadłowe ruchy w górę i w dół powinny być niezbyt szybkie.

Wkrótce się przekonasz, że z czasem będzie szło Ci lepiej i będziesz to robić znacznie szybciej. 

Kiedy nabierzesz już wprawy, siekanie nabierze tempa. 

Przy odrobinie doświadczenia, możesz kroić produkty dokładnie i szybko bez nadmiernego wysiłku.