Nóż szefa kuchni

Nóż szefa jest niezastąpionym, najbardziej uniwersalnym narzędziem w kuchni. Dzięki jego tradycyjnemu kształtowi głowni, jest jednym z najczęściej używanych typów noży. Ten niezwykle uniwersalny nóż nadaje się do krojenia w kostki, siekania, krojenia, formowania i przenoszenia produktów. 

Z jakimi zadaniami najlepiej poradzą sobie poszczególne części głowni?

1. Część środkowa z lekko zakrzywioną głownią

  • Kroi twarde i miękkie produkty
  • Służy do krojenia w kostki i siekania – na przykład pora, szczypiorku czy pietruszki.
  • Uwaga: Nie należy nią kroić grubych kości! Głownia jest na to zbyt delikatna. Do krojenia kości należy użyć specjalnie do tego przeznaczonego narzędzia – a mianowicie tasaka.

2. Część przednia ze stabilnym czubkiem

  • Przeznaczona do drobnego siekania warzyw takich jak cebula, grzyby czy czosnek. 

3. Mocny grzbiet głowni

  • Kroi małe kości. Do większych kości, należy użyć specjalnie do tego przeznaczonego narzędzia – a mianowicie tasaka.
  • Nadaje się do otwierania skorupiaków.

4. Pięta głowni

  • Tu możesz przyłożyć najwięcej siły.
  • Kroi produkty, które trudno jest przekroić.

5. Szeroka powierzchnia głowni

  • Służy do formowania i zgniatania mięsa i innych produktów.
  • Do przenoszenia pokrojonych składników.