Odpowiednie krojenie

Pomidory, chleb, ser czy mięso: aby zapewnić odpowiednie ich pokrojenie, noże mają różne krawędzie tnące.

Dzięki temu produkty będą krojone w odpowiedni sposób i unikniemy ich rozrywania bądź zgniatania.

Głownie z gładką krawędzią tnącą.

To najczęściej spotykany kształt. Noże z gładkimi ostrzami pozwalają kroić gładko i czysto. Podczas krojenia twardych lub miękkich produktów unikamy ich rozrywania bądź zgniatania. Noże służące do obierania również mają gładkie ostrze.

Głownie z gładką krawędzią tnącą.

Noże te wykorzystuje się najczęściej do krojenia następujących produktów:

  • Mięso
  • Ryby
  • Warzywa
  • Owoce

Głownie z ząbkowanym ostrzem

Noże z ząbkowanym ostrzem są często znane jako „noże do chleba” lub „noże ząbkowane”.

Typowe ząbkowane ostrze „wchodzi” gładko i bezpiecznie w produkty z jędrną skórką bądź twardą łupiną.

Głownie z ząbkowanym ostrzem

Noże te wykorzystuje się najczęściej do krojenia następujących produktów:

  • Chleb / bułki / bagietki
  • Pomidory
  • Twarde owoce takie jak ananas
  • Ciasta (porcjowanie na kawałki)
  • Pieczone mięsa z przyrumienioną skórką

Głownie z wklęsłym szlifem

Dzięki owalnym wgłębieniom na głowni podczas krojenia tworzą się małe kieszonki powietrza. Zapobiegają one przywieraniu krojonych produktów do noża. A rodzaj ostrza świetnie sprawdzi się podczas krojenia w cienkie plasterki szynki, łososia czy Carpaccio.

Głownie z wklęsłym szlifem

Noże te wykorzystuje się najczęściej do krojenia następujących produktów:

  • Szynka
  • Łosoś
  • Ser