Wygładzanie

Jeśli chcesz, aby Twoje noże były zawsze ostre, należy regularnie je wygładzać przy użyciu osełki stalowej. Dzięki temu krawędź tnąca będzie stale ostra, a bez tego zabiegu mogłaby z czasem się stępić. Jak twierdzą eksperci, nawet odpowiednio naostrzona krawędź tnąca noża ulega z czasem stępieniu. Nie można tego procesu dostrzec gołym okiem. 

Osełka stalowa została wykonana ze stali pokrytej twardym chromem o twardości około 65° w skali Rockwella. Do produkcji wszystkich produktów stalowych stosowana jest stal stopowa narzędziowa (materiał nr 2210), zawierająca 1,15% C (węgla), 0,6% chromu i 0,03% wanadu. 

Dzięki temu powierzchnia stali jest niezmiernie odporna na zużycie, co jest bardzo ważne w przypadku hartowanego materiału, z jakiego wykonano głownie noża.  

Dostępne są różne rodzaje powierzchni:

Średnia:

Najczęściej stosowana powierzchnia w przypadku stali kuchennej i do wyrobu sprzętu gospodarstwa domowego. 

Ten rodzaj stali szybko przywraca ostrość noża, zapewniając precyzyjne krojenie.

Drobna:

Dla rzeźników, którzy sami ostrzą swoje noże na szlifierce i jednocześnie stosują osełkę stalową do wygładzania ostrza głowni, które zapewni precyzyjne krojenie. 

Niektóre osełki stalowe mają owalny kształt. 

Mają one większą powierzchnię wygładzającą, dzięki czemu naostrzysz swoje noże szybko i skutecznie.