Ostrzałki do noży

Ostrzałki do noży – ceramiczne

Jeśli nie chcesz używać narzędzia stalowego, możesz użyć jednej z poniższych ostrzałek do noży.

Dwa ceramiczne dyski zapewniają stały kąt ostrzenia.

  • Umieść głownię noża tak, aby jej podstawa była umieszczona pionowo w szczelinie z listwami ostrzącymi.
  • Przytrzymuj dokładnie ostrzałkę do noży drugą ręką.
  • Przeciągnij głownię w kierunku czubka lekko naciskając.
  • Powtórz czynność do momentu uzyskania odpowiedniej ostrości noża.
  • Antypoślizgowa podstawa ostrzałki utrzyma ją w miejscu podczas ostrzenia.
  • Odpowiednia zarówno dla osób lewo- jak i praworęcznych.

Ostrzałka z dwoma poziomami (drobno- i gruboziarnistym)

Firma WÜSTHOF ma w swojej ofercie również ostrzałki z dwoma poziomami ostrzenia.

Głownia prowadzona jest precyzyjnie dzięki wstępnie ustawionemu kątowi diamentowych i ceramicznych listew.

Ostrzenie będzie dziecinnie proste, nawet jeśli nie robisz tego często.

Pierwszy poziom (gruboziarnisty), wyposażony w pokryte warstwą diamentu kółka naostrzy Twój stępiony nóż.

Drugi poziom (drobnoziarnisty), wyposażony w ceramiczne listwy może być stosowany do regularnego ostrzenia noża jak i polerowania ostrza po użyciu pierwszego gruboziarnistego poziomu.

Należy to zrobić w następujący sposób:

  • Umieść ostrzałkę na stabilnej powierzchni i mocno ją przytrzymaj. Wprowadź głownię noża pod kątem 90 ° do szczeliny ostrzałki.
  • Trzymaj nóż pionowo i przeciągnij w ostrzałce od nasady do czubka, lekko naciskając.
  • Powtórz czynność.
  • Nie przeciągaj noża w przód i w tył.
  • Ostrzałka jest przeznaczona również do noży ząbkowanych. Jeśli chcesz naostrzyć nóż ząbkowany, korzystaj wyłącznie z poziomu 2.
  • Odpowiednia zarówno dla osób lewo- jak i praworęcznych.