Ostrzenie

Jeśli Twoje noże się stępiły, możesz je naostrzyć używając ostrzałki diamentowej bądź ceramicznej lub osełki. 

Narzędzia te różnią się od osełki stalowej tym, że w rzeczywistości zeszlifowują materiał z ostrza, przywracając mu na nowo ostrość.

Stalka diamentowa

Specjalny kształt diamentowej powierzchni ściernej zapewnia optymalną ostrość ostrza noża.

Pręt wykonany jest z rdzenia litej stali nierdzewnej. 

W zależności od rozmiaru stalki stalowej, na jej powierzchni może się znajdować do 2 milionów ziarenek diamentowych nakładanych dzięki specjalnej technologii.

Niezwykle drobne ziarno zapewnia uzyskanie gładkiej, ostrej krawędzi tnącej, zapewniając tym samym, że Twoje noże pozostaną ostre przez dłuższy czas.

Dodatkowa warstwa twardego chromu powoduje, że stalka stalowa jest jeszcze bardziej odporna na zużycie. 

Ostrzałka diamentowa jest dostępna w wersji z drobnym lub normalnym ziarnem. 

Ostrzałka ceramiczna

Ostrzałka ceramiczna pełni taką samą funkcję co ostrzałka diamentowa.

Jest również dostępna w dwóch wersjach (z ziarnem 300 i 1000).

Materiał, z którego została wykonana jest jednak bardzo kruchy, a co za tym idzie mniej odporny na uderzenia. Ostrzałka może ulec uszkodzeniu, jeśli zostanie upuszczona. 

Jej twardość bezwzględna jest nieznacznie niższa niż ostrzałki diamentowej. Ostrzałka ceramiczna ostrzy głownie delikatnie.

Ostrząc ostrzałką ceramiczną uzyskujemy nieco gładszy efekt niż w przypadku ostrzałki diamentowej.

Tu znajdziesz odpowiednią ostrzałkę do Twoich noży.