Jak ostrzyć nóż?

Ważne: Osełka bądź stalka powinny być zawsze dłuższe niż głownia noża.

Są dwie metody stosowania osełek / stalek.

1. Bez podparcia

  • Weź stalkę w jedną rękę a nóż w drugą. 
  • Nóż powinien znajdować się nad stalką.
  • Nachyl nóż, aby zachować pomiędzy głownią a stalką kąt 15 – 20°.
  • Przeciągnij głownię półkolistymi ruchami po stalce, zawsze do samego jej końca: podstawa głowni przesuwa się po łuku do jej czubka.
  • Przyciśnij lekko głownię.
  • Następnie umieść nóż pod stalką, znów zachowując kąt 15 – 20°.
  • Przeciągnij głownię w ten sam sposób wzdłuż stalki.
  • Powtórz czynność sześć do ośmiu razy po obu stronach. 

2. Z podparciem

  • Ustaw stalkę czubkiem do dołu na stabilnej powierzchni (blat lub stół).
  • Weź nóź w drugą rękę.
  • Nachyl nóż, aby zachować pomiędzy stalką a ostrzałką kąt 15 – 20°.
  • Przeciągnij krawędzią tnącą w dół stalki, zawsze do samego jej końca: podstawa głowni przesuwa się do dołu do jej czubka.
  • Przyciśnij lekko głownię.
  • Następnie przyłóż nóż do drugiej strony stalki, znów zachowując kąt 15 – 20°.
  • Przeciągnij głownią w ten sam sposób wzdłuż stalki.
  • Powtórz czynność sześć do ośmiu razy po obu stronach.