Pielęgnacja desek do krojenia

Jak dbać o deskę do krojenia:

Nigdy nie pozostawiaj na desce wody ani innych płynów przez dłuższy czas lub przez noc.

Najczęściej wystarczy wytrzeć deskę wilgotną ściereczką bez detergentów lub spłukać pod bieżącą wodą.

Jeśli deska jest bardzo brudna, umyj ją ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego detergentu.

Pamiętaj, aby zawsze zmoczyć w równym stopniu zarówno przód jak i tył deski, dzięki czemu unikniesz naprężeń podczas suszenia.

Deskę należy umieścić w pozycji stojącej do wyschnięcia, tak aby powietrze mogło swobodnie wokół niej krążyć.

Całkowite zanurzanie w wodzie, silnie działające detergenty i ekstremalne temperatury (wysokie + niskie) powodują uszkodzenie deski.

Prosimy pamiętać: Nigdy nie myj deski w zmywarce!

Aby odpowiednio zadbać o deskę, należy ją regularnie olejować cienką warstwą oleju spożywczego. Używaj bawełnianej ściereczki do jego naniesienia. Następnie pozostaw do wsiąknięcia i wyschnięcia przez noc.

Stworzy do wodoodporną warstwę ochronną.

Uwaga:

Drewno naturalnie zwalcza bakterie, dzięki czemu ma antybakteryjne działanie. 

Drewno zawiera naturalne garbniki, które eliminują zarazki.  

Garbniki uwalniają się za każdym razem, gdy używasz deski do krojenia, dzięki czemu zarazki nie mają możliwości wniknąć w drewno.