Osełki

Wyjątkowo delikatnym i skutecznym sposobem na zaostrzenie swojego noża może być użycie osełki. Osełki firmy WÜSTHOF składają się z połączenia różnych materiałów ściernych wysokiej jakości. Osełki mają dwie różne strony: jedna drobnoziarnista a druga gruboziarnista. 

Gruboziarnista strona osełki służy do likwidowania wszelkich chropowatych powierzchni.

Jest to etap ostrzenia zgrubnego. Aby uzyskać idealną ostrość noża, należy użyć strony drobnoziarnistej, która wygładza ostrze.

Im bardziej drobnoziarnista osełka, tym cieńsze ostrze.

Tu znajdziesz osełki dla Twojego noża.

Jak używać osełki

Ważne: ostrząc nóż przy użyciu osełki należy przestrzegać kilku zasad.

  • Zanurz osełkę w wodzie na około pięć do dziesięciu minut, aby nasiąkła. Jeśli nie tworzą się już pęcherzyki powietrza, osełka wchłonęła odpowiednią ilość wody.
  • Podczas ostrzenia polewaj osełkę wodą. Woda łączy się z drobnymi cząsteczkami uwalnianymi z osełki, tworząc substancję ścierną, dzięki której można naostrzyć nóż.
  • Umieść osełkę na antypoślizgowej podstawie, np. naszej specjalnej podstawce na osełkę.
  • Zacznij ostrzenie od strony gruboziarnistej.
  • Przesuwaj głownię wprzód i w tył (od siebie i do siebie) pod kątem 15 – 20° wzdłuż całej osełki. 
  • Nieznacznie naciskaj.
  • Zacznij od czubka głowni. Przeciągnij głownię po osełce do środka i w dół podstawy głowni. Po krótkim czasie jedna strona ostrza będzie zaostrzona.
  • Odwróć nóż i powtórz czynność po drugiej stronie.
  • Powtórz czynność kilkukrotnie, jeśli jest taka potrzeba.
  • Ważne: pamiętaj, aby cały czas zachowywać taki sam kąt.
  • Na zakończenie, przeciągnij głownią dwukrotnie pod kątem do krawędzi tnącej, aby zlikwidować ostatnie nierówności. Teraz Twój nóż powinien być naprawdę ostry.
  • Opłucz osełkę i wytrzyj pozostałości po ostrzeniu.
  • Umyj nóż dokładnie w ciepłej wodzie.

Ziarno

Istnieją ustalone normy rozmiaru ziarna – norma europejska i japońska. 

Ich skrót to (F) lub (J). Im mniejsza wartość ziarna, tym bardziej gruboziarnista osełka. 

Norma europejska (F):
FEPA F(Fédération Européenne des Fabricants de Produit Abrasifs)
Norma japońska(J):
JIS(Japanese Industrial Standard)

Ostrzałka firmy WÜSTHOF 4451, posiada na przykład:

  • stronę gruboziarnistą z ziarnem F 400 / J 1000 oraz
  • stronę drobnoziarnistą z ziarnem F1000 / J 3000: