Odpowiedni nóż

Przy poszukiwaniu odpowiedniego noża szczególnie ważny jest wybór odpowiedniego rodzaju krawędzi – czy potrzebujesz długiego, czy krótkiego ostrza, prostego lub zakrzywionego, sztywnego lub elastycznego?
Na WÜSTHOF znajdziesz odpowiedni nóż do każdego celu.

Nasz przewodnik po nożach powie ci, które noże użyć i kiedy.

Nóż do skrobania, oczkowania lub obierania

Ten mały, poręczny nóż o krótkim zakrzywionym w kształt ptasiego dzioba ostrzu przypominającym szablę jest idealny do obierania i czyszczenia owoców i warzyw. Charakterystyczny kształt głowni noża sprawia, że obiera on owoce pozostawiając cienkie obierki, chroniąc tym samym zbawienne witaminy znajdujące się bezpośrednio pod skórką.

Link do produktu w sklepie TGHome: CLASSIC Nóż do oczkowania 7 cm / WÜSTHOF

Wygląd

  • Mały, poręczny nóż
  • Krótka, zakrzywiona głownia, ok. 7cm
  • Gładkie ostrze

Zastosowanie

  • Obieranie i czyszczenie owoców, warzyw, ziemniaków, itd.
  • Oczkowanie i dekorowanie owoców i warzyw 

Nóż do warzyw i owoców

Do krojenia jabłek, krojenia w plasterki marchewek i papryk czy siekania ogórków na dekoracje – nóż do obierania warzyw i owoców poradzi sobie z tym wszystkim z łatwością. Ten nóż o krótkiej głowni zapewnia bezpieczny chwyt. 

Link do produktu w sklepie TGHome: GOURMET Nóż do warzyw 8 cm / WÜSTHOF

Wygląd

  • Mały, poręczny nóż
  • Krótka, prosta głownia, ok. 8 cm
  • Gładkie ostrze

Zastosowanie

  • Do drobnego siekania, czyszczenia, dekorowania owoców i warzyw, itd.

Nóż do obierania z ostrym czubkiem

Ten smukły nóż nadaje się idealnie do drobnego siekania cebuli, przypraw i innych warzyw. Wąska głownia sprawia, że nóż ten jest idealny również do nadziewania mięsa czosnkiem lub bekonem. 

Link do produktu w sklepie TGHome: CLASSIC Nóż do warzyw 9 cm / WÜSTHOF

Wygląd

  • Mały nóż do wielu zadań
  • Wąska, prosta głownia, 9 do 12 cm
  • Gładkie ostrze
  • Ostrze zwężające się ku końcowi

Zastosowanie

  • Do siekania warzyw i przypraw
  • Wydrążania owoców
  • Nadziewania mięsa

Nóż do pomidorów

Ten specjalistyczny nóż da sobie radę z grubą skórką – taką jaką mają na przykład pomidory. Ząbkowane ostrze noża z łatwością przekroi skórę pomidora i pokroi jego miąższ w cienkie plasterki lub idealne kawałki średniej wielkości. Nadaje się również do krojenia bakłażana, warzyw strączkowych lub owoców, takich jak śliwki, brzoskwinie czy nektarynki – a także jako idealne narzędzie dla barmanów, którym można wykonać piękne dekoracje do drinków. 

Link do produktu w sklepie TGHome: CLASSIC Nóż do pomidorów/cytrusów 14 cm / WÜSTHOF

Wygląd

  • Poręczny nóż specjalistyczny
  • Wąska głownia, 14 cm
  • Smukłe ząbkowane ostrze
  • Rozwidlona końcówka służy do nadziewania pokrojonych plasterków

Zastosowanie

  • Siekanie pomidorów i innych tego typu produktów z grubą lub sztywną skórką

Nóż do dekorowania

Specjalny typ głowni. Ząbkowane ostrze pofałdowane na całej długości głowni sprawia, że dekoracyjne krojenie warzyw to bułka z masłem. A dodatkowo możesz nim pokroić nawet masło, uzyskując atrakcyjnie wyglądające porcje. 

Wygląd

  • Mały nóż specjalistyczny
  • Prosta głownia, ok. 11 cm
  • Ząbkowane ostrze na całej długości głowni

Zastosowanie

  • Siekanie / dekorowanie warzyw
  • Dzielenie masła na porcje

Nóż do steków

Gładkie ostrze tego średniej wielkości noża z łatwością i z precyzją tnie mięso, czyniąc go idealnym nożem do serwowania mięs i krojenia steków. 

Link do produktu w sklepie TGHome: SILVERPOINT Nóż do steków 13 cm / WÜSTHOF

Wygląd

  • Średniej wielkości, smukły nóż
  • Prosta głownia, ok. 12 cm
  • Gładkie ostrze

Zastosowanie

  • Krojenie steków
  • Serwowanie mięs

Nóż do kiełbasy

Ten średniej wielkości ząbkowany nóż może być stosowany do krojenia różnego typu żywności z grubą lub sztywną skórką – takiego jak owoce i warzywa, suszona kiełbasa, bułki czy ser.

Link do produktu w sklepie TGHome: GOURMET Nóż do wędlin i kiełbas 14 cm / WÜSTHOF

Wygląd

  • Średniej wielkości nóż
  • Prosta głownia, 14 cm
  • Ząbkowane ostrze

Zastosowanie

  • Siekanie owoców i warzyw z twardą skórką
  • Krojenie suszonej kiełbasy, bułek i sera

Nóż do trybowania

Jest to idealny nóż do oddzielania mięsa wszelkiego rodzaju od kości lub odcinania ścięgien i tłuszczu. Ta smukła lekko zakrzywiona głownia łatwo przesuwa się wzdłuż kości. A przedłużony jelec zapewnia wyjątkową ochronę, zabezpieczając dłoń przed zsunięciem się na ostrze; duża rękojeść ułatwia przyłożenie większej siły w trakcie krojenia. 

Link do produktu w sklepie TGHome: GOURMET Nóż do trybowania 16 cm / WÜSTHOF

Wygląd

  • Średniej wielkości nóż specjalistyczny
  • Prosta, smukła głownia, 10-16 cm
  • Gładkie ostrze
  • Przedłużony jelec

Zastosowanie

  • Oddzielanie od kości
  • Usuwanie tłuszczu i ścięgien
  • Usuwanie skóry z mięsa i drobiu

Nóż do filetowania

Nóż ten dzięki cienkiej, elastycznej głowni ułatwia precyzyjne krojenie/filetowanie. Dzięki temu ten specjalistyczny nóż jest idealny do filetowania ryb i mięsa. Dzięki temu nożowi można bardzo precyzyjnie rozdzielić włókna.

Link do produktu w sklepie TGHome: CLASSIC IKON Nóż do filetowania 16 cm / WÜSTHOF

Wygląd

  • Średniej wielkości nóż specjalistyczny
  • Prosta, cienka, elastyczna głownia, 16-20 cm
  • Gładkie ostrze

Zastosowanie

  • Filetowanie mięsa i ryb
  • Filetowanie pomarańczy, grejpfrutów

Nóż do chleba

Ten nóż poradzi sobie z trudniejszymi zadaniami niż krojenie twardego czy miękkiego chleba. Solidne ostrze ząbkowane na całej długości da sobie radę z każdą skórką, jak i chrupkimi pieczeniami. Nóż ten nadaje się do precyzyjnego krojenia dużych owoców z twardą skórką. 

Link do produktu w sklepie TGHome: CLASSIC IKON Nóż do chleba 23 cm / WÜSTHOF

Wygląd

  • Duży nóż
  • Ząbkowanie głowni lekko ku górze, 20 do 26 cm
  • Drobno ząbkowane ostrze

Zastosowanie

  • Krojenie chleba i bagietek
  • Krojenie chrupkich pieczeni
  • Siekanie dużych owoców o twardej skórce, np. ananasów

Nóż do mięsa

Pieczenie, szynka czy drób – surowe bądź ugotowane – nóż do mięs z pewnością sobie z nimi poradzi. Ten sztywny, niezbyt ciężki nóż ze smukłą głownią jest idealnym dopełnieniem widelca do mięsa. 

Link do produktu w sklepie TGHome: CLASSIC Widelec do mięsa 16 cm / WÜSTHOF

Wygląd

  • Średni do dużego, wielozadaniowy nóż
  • Długa, prosta głownia, 16 do 26 cm
  • Gładkie ostrze

Zastosowanie

  • Serwowanie pieczeni, szynek czy drobiu
  • Siekanie dużych owoców z miękką skórką 

Nóż szefa

Nóż szefa jest niezastąpionym narzędziem w każdej kuchni! Dzięki jego tradycyjnemu kształtowi głowni, jest jednym z najczęściej używanych typów noży. Długa, szeroka głownia świetnie nadaje się do profesjonalnego krojenia w kostki. Sprawdzi się również w przypadku siekania i krojenia w plasterki, rozgniatania, formowania czy przenoszenia produktów. Solidnym grzbietem noża można również zgniatać orzechy czy skorupiaki.

Link do produktu w sklepie TGHome: CLASSIC Nóż szefa 23 cm / WÜSTHOF

Wygląd

  • Duży wielozadaniowy nóż
  • Lekko zakrzywiona, długa głownia, 12 do 36 cm
  • Gładkie ostrze

Zastosowanie

  • Krojenie w kostki, siekanie i krojenie różnego rodzaju produktów
  • Formowanie i zgniatanie
  • Przenoszenie składników
  • Zgniatanie orzechów czy skorupiaków

Nóż Santoku

Nóż Santoku („nóż trzech zalet”) to ostrze o azjatyckich korzeniach. Szeroka głownia i wyjątkowo ostre ostrze sprawiają, że jest on idealny do przygotowywania sushi i sashimi, ale również poradzi sobie z najbardziej wyrafinowanymi zadaniami w kuchni. W przeciwieństwie do europejskiego noża szefa jego głownia jest szersza, cieńsza i nie ma tak ostrego czubka. Szeroka głownia wychodzi znacznie poza rękojeść, zapewniając tym samym wystarczającą ilość miejsca pomiędzy palcami a deską do krojenia.

Dzięki zagłębieniom na głowni podczas krojenia tworzą się małe kieszonki powietrza zapobiegające przywieraniu do noża cienkich i miękkich plasterków krojonych produktów. 

Link do produktu w sklepie TGHome: CLASSIC IKON Nóż Santoku 17 cm / WÜSTHOF

Wygląd

  • Duży wielozadaniowy nóż
  • Długa, prosta, szeroka głownia, 14 do 17 cm
  • Gładkie, niezwykle cienkie ostrze

Zastosowanie

  • Krojenie mięsa, ryb i warzyw
  • Niezwykle cienkie plasterki
  • Przenoszenie składników

Nóż do łososia

Sama nazwa noża wskazuje na jego przeznaczenie: jego wyjątkowo długa i elastyczna głownia ułatwia krojenie łososia w bardzo cienkie plastry. Będzie się również idealnie nadawał do odkrawania cienkich plastrów z całej szynki.

Link do produktu w sklepie TGHome: CLASSIC Nóż do łososia 32 cm / WÜSTHOF

Wygląd

  • Długi, średniej wielkości specjalistyczny nóż
  • Długa, wąska głownia, 32 cm
  • Gładkie ostrze

Zastosowanie

  • Krojenie łososia i szynki

Łopatka

Wielozadaniowe narzędzie kuchenne, które służy do wygładzania kremów i lukrów oraz rozprowadzania ciasta. Łopatka dostępna w wielu wersjach może służyć również do przewracania naleśników.

Wygląd

  • Długa, elastyczna głownia
  • Różne długości i szerokości

Zastosowanie

  • Wygładzanie i rozprowadzanie kremów, ciast i lukrów.
  • Przewracanie naleśników.

Prosty widelec do mięsa / plasterków

Element zestawu do krojenia mięs. Długie, stożkowate zęby głęboko wchodzą w mięso, utrzymując je pewnie, kiedy kroisz w plasterki pieczeń lub szynkę. Krew i soki nie będą wypływać. 

Link do produktu w sklepie TGHome: CLASSIC Widelec do mięsa 16 cm / WÜSTHOF

Wygląd

  • Stabilny, specjalistyczny widelec, 16 do 20 cm
  • Dwa długie ostre zęby

Zastosowanie

  • Do przytrzymywania pieczeni, szynki bądź drobiu podczas krojenia w plastry.

Stalowa stalka

Nawet najostrzejszy nóż kiedyś się stępi. Dzięki stalowej stalce firmy WÜSTHOF, Twoje noże posłużą Ci wiele lat w dobrej formie. Tutaj zobaczysz, jak to zrobić. 

Link do produktu w sklepie TGHome: CLASSIC Zestaw noży 6 elementów / WÜSTHOF

Wygląd

  • Długi, smukły, okrągły lub owalny pręt, 18 do 26 cm.
  • Podłużna o przestrzennej fakturze / rowkowana powierzchnia (pokryta chromem twardym)

Zastosowanie

  • Łatwe ostrzenie
  • Lepsze krojenie
  • Pręt stalki powinien być zawsze dłuższy niż nóż, który ostrzysz

Stalka diamentowa

Mocno stępione noże nie obędą się bez ostrzałki. Na powierzchni stalki diamentowej znajduje się dwa miliony drobnych ziaren diamentów przemysłowych. Ich twardość ułatwia skuteczne ostrzenie noży. W przeciwieństwie do stalowej stalki, krawędzie tnące są nie tylko ostrzone, ale także szlifowane. Narzędzie to przywróci ostrość Twoim nożom.

Wygląd

  • Długi, owalny pręt, 23 do 26 cm.
  • Powierzchnia powlekana diamentami przemysłowymi

Zastosowanie

  • Łatwe i dokładne ostrzenie
  • Szlifowanie krawędzi tnącej

Ostrzałka ceramiczna

Ostrzałka ceramiczna pełni taką samą funkcję co ostrzałka diamentowa. Jednak materiał stosowany do produkcji ostrzałek ceramicznych jest bardzo kruchy, a co za tym idzie mniej odporny na uderzenia. Ostrzałka ceramiczna jest niemal tak samo twarda jak ostrzałka diamentowa. Jednak efekt ostrzenia jest nieznacznie dokładniejszy niż w przypadku ostrzałki diamentowej. 

Wygląd

  • Długi, owalny pręt, 26 cm.
  • Dostępne są różne granulacje 

Zastosowanie

  • Do dokładnego i precyzyjnego ostrzenia
  • Do szlifowania krawędzi tnącej