Jak ostrzyć nóż?
Ważne: Osełka bądź stalka powinny być zawsze dłuższe niż głownia noża.
Są dwie metody stosowania osełek / stalek.
1. Bez podparcia
- Weź stalkę w jedną rękę a nóż w drugą.
- Nóż powinien znajdować się nad stalką.
- Nachyl nóż, aby zachować pomiędzy głownią a stalką kąt 15 – 20°.
- Przeciągnij głownię półkolistymi ruchami po stalce, zawsze do samego jej końca: podstawa głowni przesuwa się po łuku do jej czubka.
- Przyciśnij lekko głownię.
- Następnie umieść nóż pod stalką, znów zachowując kąt 15 – 20°.
- Przeciągnij głownię w ten sam sposób wzdłuż stalki.
- Powtórz czynność sześć do ośmiu razy po obu stronach.
2. Z podparciem
- Ustaw stalkę czubkiem do dołu na stabilnej powierzchni (blat lub stół).
- Weź nóź w drugą rękę.
- Nachyl nóż, aby zachować pomiędzy stalką a ostrzałką kąt 15 – 20°.
- Przeciągnij krawędzią tnącą w dół stalki, zawsze do samego jej końca: podstawa głowni przesuwa się do dołu do jej czubka.
- Przyciśnij lekko głownię.
- Następnie przyłóż nóż do drugiej strony stalki, znów zachowując kąt 15 – 20°.
- Przeciągnij głownią w ten sam sposób wzdłuż stalki.
- Powtórz czynność sześć do ośmiu razy po obu stronach.