Nóż szefa kuchni
Nóż szefa jest niezastąpionym, najbardziej uniwersalnym narzędziem w kuchni. Dzięki jego tradycyjnemu kształtowi głowni, jest jednym z najczęściej używanych typów noży. Ten niezwykle uniwersalny nóż nadaje się do krojenia w kostki, siekania, krojenia, formowania i przenoszenia produktów.
Z jakimi zadaniami najlepiej poradzą sobie poszczególne części głowni?
1. Część środkowa z lekko zakrzywioną głownią
- Kroi twarde i miękkie produkty
- Służy do krojenia w kostki i siekania – na przykład pora, szczypiorku czy pietruszki.
- Uwaga: Nie należy nią kroić grubych kości! Głownia jest na to zbyt delikatna. Do krojenia kości należy użyć specjalnie do tego przeznaczonego narzędzia – a mianowicie tasaka.
2. Część przednia ze stabilnym czubkiem
- Przeznaczona do drobnego siekania warzyw takich jak cebula, grzyby czy czosnek.
3. Mocny grzbiet głowni
- Kroi małe kości. Do większych kości, należy użyć specjalnie do tego przeznaczonego narzędzia – a mianowicie tasaka.
- Nadaje się do otwierania skorupiaków.
4. Pięta głowni
- Tu możesz przyłożyć najwięcej siły.
- Kroi produkty, które trudno jest przekroić.
5. Szeroka powierzchnia głowni
- Służy do formowania i zgniatania mięsa i innych produktów.
- Do przenoszenia pokrojonych składników.