Czyszczenie

Jak dbać o noże firmy WÜSTHOF

Produkujemy najwyższej jakości noże, które mają służyć użytkownikom przez jak najdłuższy czas.

A będzie on jak najdłuższy przy odpowiedniej pielęgnacji i przechowywaniu.

Wskazówki dotyczące pielęgnacji

  • Pamiętaj, aby umyć nóż bezpośrednio po jego użyciu.
  • Należy go umyć w ciepłej wodzie, używając wilgotnej ściereczki i środków myjących.
  • A następnie należy go dokładnie osuszyć.

Kilka słów o zmywarkach:

Pod względem technologicznym, wszystkie noże firmy WÜSTHOF nadają się do mycia w zmywarce (za wyjątkiem noży o drewnianych rękojeściach). Zalecamy jednak mycie ręczne. 

Dlaczego wysokiej jakości nóż i zmywarka to niezbyt dobrana para

  • Noże i sztućce umieszcza się w koszu. W trakcie cyklu zmywania, ostrza mogą ocierać się o siebie lub inne naczynia, co może powodować ich uszkodzenie. 
  • Ostrza noży mogą również uszkodzić powłokę kosza na sztućce, wykonaną z tworzywa sztucznego. Może to prowadzić do korodowania elementów. 
  • Jeśli zmywarka nie zostanie włączona od razu, resztki jedzenia (przyprawy, sosy, soki) mogą uszkodzić ostrze. Mogą tworzyć się na nim plamy a ostrze może ulec uszkodzeniu (korozja).
  • Niezmiernie ważne jest stosowanie odpowiedniej ilości detergentów i środków do płukania. Jeśli nie stosujesz odpowiednich ilości detergentów, na Twoim nożu mogą się szybko pojawić cząsteczki rdzy lub miejscowa korozja. W większości przypadków plamy te można łatwo usunąć przy użyciu typowych płynów do czyszczenia stali.