Czyszczenie
Jak dbać o noże firmy WÜSTHOF
Produkujemy najwyższej jakości noże, które mają służyć użytkownikom przez jak najdłuższy czas.
A będzie on jak najdłuższy przy odpowiedniej pielęgnacji i przechowywaniu.
Wskazówki dotyczące pielęgnacji
- Pamiętaj, aby umyć nóż bezpośrednio po jego użyciu.
- Należy go umyć w ciepłej wodzie, używając wilgotnej ściereczki i środków myjących.
- A następnie należy go dokładnie osuszyć.
Kilka słów o zmywarkach:
Pod względem technologicznym, wszystkie noże firmy WÜSTHOF nadają się do mycia w zmywarce (za wyjątkiem noży o drewnianych rękojeściach). Zalecamy jednak mycie ręczne.
Dlaczego wysokiej jakości nóż i zmywarka to niezbyt dobrana para
- Noże i sztućce umieszcza się w koszu. W trakcie cyklu zmywania, ostrza mogą ocierać się o siebie lub inne naczynia, co może powodować ich uszkodzenie.
- Ostrza noży mogą również uszkodzić powłokę kosza na sztućce, wykonaną z tworzywa sztucznego. Może to prowadzić do korodowania elementów.
- Jeśli zmywarka nie zostanie włączona od razu, resztki jedzenia (przyprawy, sosy, soki) mogą uszkodzić ostrze. Mogą tworzyć się na nim plamy a ostrze może ulec uszkodzeniu (korozja).
- Niezmiernie ważne jest stosowanie odpowiedniej ilości detergentów i środków do płukania. Jeśli nie stosujesz odpowiednich ilości detergentów, na Twoim nożu mogą się szybko pojawić cząsteczki rdzy lub miejscowa korozja. W większości przypadków plamy te można łatwo usunąć przy użyciu typowych płynów do czyszczenia stali.