Ostrzałki do noży
Ostrzałki do noży – ceramiczne
Jeśli nie chcesz używać narzędzia stalowego, możesz użyć jednej z poniższych ostrzałek do noży.
Dwa ceramiczne dyski zapewniają stały kąt ostrzenia.
- Umieść głownię noża tak, aby jej podstawa była umieszczona pionowo w szczelinie z listwami ostrzącymi.
- Przytrzymuj dokładnie ostrzałkę do noży drugą ręką.
- Przeciągnij głownię w kierunku czubka lekko naciskając.
- Powtórz czynność do momentu uzyskania odpowiedniej ostrości noża.
- Antypoślizgowa podstawa ostrzałki utrzyma ją w miejscu podczas ostrzenia.
- Odpowiednia zarówno dla osób lewo- jak i praworęcznych.
Ostrzałka z dwoma poziomami (drobno- i gruboziarnistym)
Firma WÜSTHOF ma w swojej ofercie również ostrzałki z dwoma poziomami ostrzenia.
Głownia prowadzona jest precyzyjnie dzięki wstępnie ustawionemu kątowi diamentowych i ceramicznych listew.
Ostrzenie będzie dziecinnie proste, nawet jeśli nie robisz tego często.
Pierwszy poziom (gruboziarnisty), wyposażony w pokryte warstwą diamentu kółka naostrzy Twój stępiony nóż.
Drugi poziom (drobnoziarnisty), wyposażony w ceramiczne listwy może być stosowany do regularnego ostrzenia noża jak i polerowania ostrza po użyciu pierwszego gruboziarnistego poziomu.
Należy to zrobić w następujący sposób:
- Umieść ostrzałkę na stabilnej powierzchni i mocno ją przytrzymaj. Wprowadź głownię noża pod kątem 90 ° do szczeliny ostrzałki.
- Trzymaj nóż pionowo i przeciągnij w ostrzałce od nasady do czubka, lekko naciskając.
- Powtórz czynność.
- Nie przeciągaj noża w przód i w tył.
- Ostrzałka jest przeznaczona również do noży ząbkowanych. Jeśli chcesz naostrzyć nóż ząbkowany, korzystaj wyłącznie z poziomu 2.
- Odpowiednia zarówno dla osób lewo- jak i praworęcznych.