Odpowiednie krojenie
Pomidory, chleb, ser czy mięso: aby zapewnić odpowiednie ich pokrojenie, noże mają różne krawędzie tnące.
Dzięki temu produkty będą krojone w odpowiedni sposób i unikniemy ich rozrywania bądź zgniatania.
Głownie z gładką krawędzią tnącą.
To najczęściej spotykany kształt. Noże z gładkimi ostrzami pozwalają kroić gładko i czysto. Podczas krojenia twardych lub miękkich produktów unikamy ich rozrywania bądź zgniatania. Noże służące do obierania również mają gładkie ostrze.
Głownie z gładką krawędzią tnącą.
Noże te wykorzystuje się najczęściej do krojenia następujących produktów:
- Mięso
- Ryby
- Warzywa
- Owoce
Głownie z ząbkowanym ostrzem
Noże z ząbkowanym ostrzem są często znane jako „noże do chleba” lub „noże ząbkowane”.
Typowe ząbkowane ostrze „wchodzi” gładko i bezpiecznie w produkty z jędrną skórką bądź twardą łupiną.
Głownie z ząbkowanym ostrzem
Noże te wykorzystuje się najczęściej do krojenia następujących produktów:
- Chleb / bułki / bagietki
- Pomidory
- Twarde owoce takie jak ananas
- Ciasta (porcjowanie na kawałki)
- Pieczone mięsa z przyrumienioną skórką
Głownie z wklęsłym szlifem
Dzięki owalnym wgłębieniom na głowni podczas krojenia tworzą się małe kieszonki powietrza. Zapobiegają one przywieraniu krojonych produktów do noża. A rodzaj ostrza świetnie sprawdzi się podczas krojenia w cienkie plasterki szynki, łososia czy Carpaccio.
Głownie z wklęsłym szlifem
Noże te wykorzystuje się najczęściej do krojenia następujących produktów:
- Szynka
- Łosoś
- Ser